Deze website maakt gebruik van cookies

kokosolie

De discussie rondom kokosolie en kokosvet gaat al enige tijd rond. In de media zal je veel zien dat kokosolie en kokosvet slecht voor je zijn. Maar andere zeggen juist weer dat kokosolie goed zou zijn voor je stofwisseling, je huid, je haar en bloedglucose. Maar er wordt ook gezegd dat kokosolie slecht is voor je cholesterol. Wat klopt en wat niet klopt er niet. Is kokosolie gezond of niet en is kokosvet gezond of niet?

Wat is kokosolie

Als je in een winkel staat en je bent opzoek naar kokosvet zal je vaak zien dat er kokosolie is. Kokosvet en kokosolie zijn in principe hetzelfde product, alleen is de kokosolie vloeibaar en de kokosvet niet. Kokosvet wordt pas vloeibaar vanaf 25 graden. In warme landen waar dit geproduceerd wordt is het ook meestal kokosolie, dit komt door het warme weer. In Nederland heeft dit product vaak wel een vaste vorm. Kokosvet wordt uit de witte vrucht van de kokosnoot geperst. Dit is het vruchtvlees van de kokosnoot en bestaat uit ongeveer 34 procent vetten.

Kokosolie om mee te bakken

Voor de hobby-kok is kokosolie steeds populairder en wordt steeds meer gebruikt om mee te frituren en te bakken. Je zult ook op veel foodblogs lezen dat kokosolie een goed alternatief is voor andere producten. Maar de vraag blijft natuurlijk: kan je in kokosolie frituren en bakken. Je kunt geraffineerde kokosolie gebruiken om in te bakken, frituren en braden. En ook deze olie wordt gezuiverd voordat deze in de winkel verschijnt. Deze olie kun je tot hoge temperaturen verhitten. Kokosvet is ook nog eens minder gevoelig tegen oxidatie dan vele andere olie soorten. Hierdoor wordt het minder snel vies. Des te meer verzadigde vetten er in zitten, hoe minder gevoelig het is voor oxidatie. Dit is dan ook wel de reden dat kokosolie niet openomen werd in de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Verzadigde vetten blijken niet goed te zijn voor de cholesterol.

Kokosolie gezond?

Er worden vele positieve effecten gelinkt aan kokosolie. Het dood bacteriën, het zou een goede antioxidant zijn. Maar het dood ook verschillende schimmels en virussen, ook verbrand het vet en vermindert je trek naar eten. Als je het zo vertelt klinkt het als een geweldig product. Toch is kokosolie niet het gezondste wat er is. Al deze claims zijn nog niet bewezen of goedgekeurd door de EFSA.

Cholesterol en kokosolie

De relatie tussen deze twee is niet helemaal duidelijk bij iedereen. In kokosolie zitten veel verzadigde vetten, waarvan laurinezuur. Deze vetten verhogen wel het cholesterol. Een hoog cholesterol kan risico’s hebben voor het ontwikkelen van vaat- en hartziektes. Vele mensen gebruiken dit argument ook tegen de kokosolie en kokosvet en zeggen dat het ongezond is. Scheikundig gezien is laurinezuur een speciaal soort vet, het zou een middellang keten hebben. Hierdoor kan het dus efficiënter energie op leveren. Er is onderzoek gedaan naar verschillende soorten verzadigde vetten, er is alleen geen enkel bewijs dat kokosvet tot op heden een positieve werking heeft op de gezondheid.