Deze website maakt gebruik van cookies

kokosnoot geneeskrachten

Is een kokosnoot gezond? Laatste tijd is er veel discussie over kokos en of deze nou gezond is. Maar is het nou gezond? Kokos is zeker gezond, enorm gezond zelfs. In het grote Azië wordt de kokospalm gezien als de ‘Tree of Life’, deze naam heeft kreeg deze boom niet zomaar. Al eeuwen lang maken volkeren gebruik van de traditionele kokosnoot, het is al heel lang bekend als een supervrucht door de helende werking. Uit allerlei onderzoeken moet blijken dat er in dit continent veel en veel minder chronische ziektes voorgekomen zijn, denk hierbij aan vaat- en hartziekten, kanker en diabetes. Wetenschappers uit het Westen hebben deze link met consumptie van de kokosnoot bevestigd en raden dit aan, aan chronisch zieken mensen.

Het is dus bevestigd dat het drinken en eten van kokos erg veel voordelen heeft. Het vruchtvlees van een kokosnoot zit bordenvol met vezels. Vezels zijn belangrijk voor je darmenstelsel, zo houd je deze gezond en het werkt ook als een smeermiddel voor de binnenkant van je darmen. Het is ook goed voor je spijsvertering. Er zitten wel erg veel verzadigde vetten in een kokosnoot, de vetten in de kokosnoot zijn grotendeels middellange vetzuurketens. Dit kan ervoor zorgen dat de kokosolie erg snel afgebroken kan worden door de lever. Dit proces heeft vooral een goed effect op het metabolisme, dit wordt hierdoor namelijk versnelt. Metabolisme is je stofwisseling, dit speelt een enorm grote rol in je gewicht. De stofwisseling bepaalt namelijk hoe snel je lichaam voedingstoffen omzet in energie. Omdat je lichaam deze voedingstoffen om kan zetten in energie kan je lichaam voldoende functioneren.

Geneeskrachten van de kokosnoot

In een kokosnoot zit erg veel antioxidanten, deze zijn super gezond voor het lichaam. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen verschillende ziektes, deze ziektes kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken in het lichaam. De kans op vaat- en hartziekten worden ook nog eens verhoogt. Het eten en drinken van kokos, verkleint deze kans daarom dus ook.

Omdat kokosolie voor bijna de helft uit laurinezuur bestaat, is je weerstand tegen bacteriën, parasieten en schimmels verhoogt. Hierdoor ben je minder bevattelijk tegen diverse ziektes. Er zit namelijk per kokosmelk honderd gram kokosolie negenenveertig gram laurinezuur in. Om het even te vergelijken, in moedermelk is dertig procent laurinezuur, dit is ook één van de vele belangrijke redenen om aan borstvoeding te doen.

Helpt kokos bij verkoudheid en keelpijn?

Kokos werkt ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële werking. Hierdoor is kokosolie een goed middel tegen bijvoorbeeld eczeem en verkoudheid. Er zijn echter nog veel meer medicinale werkingen aan de kokosnoot toegeschreven, deze werkingen gaan best ver en daarom heb ik hieronder een paar puntjes waar kokos goed voor is. Zo is kokos goed voor je hersenen, kokos werkt ook tegen kanker (de kans op kanker wordt minder doormiddel van het consumeren van kokos), het is goed voor bloed en hartvaten, werkt ook tegen diabetes (dit komt door de goede verzadigde vetten), is erg goed voor maag darm kanaal dankzij de vezels en het heeft een antibacteriële werking.